Ontdek het Bassin d'Arcachon

Het Bassin d'Arcachon

Het Bassin d'Arcachon ligt in het zuidwesten van het departement Gironde. Dit enorme binnenmeer met een open verbinding met de Atlantische Oceaan wordt omgeven door duinen en bossen. Het meer heeft de vorm van een driehoek en wordt in het westen van de Atlantische Oceaan gescheiden door het schiereiland Cap Ferret. Midden in het meer ligt het Île aux oiseaux, het vogeleiland met zijn bekende Cabanes Tchanquées, twee houten huisjes op palen. Het meer wordt gevoed met zoet water vanuit onder andere het Lac de Cazaux en de rivier de Eyre. De open verbinding met de oceaan zorgt voor getijdewerking waardoor het zoute zeewater in en uit het meer kan stromen.

Ville d'Hiver Arcachon

Ville d'Hiver Arcachon

De Ville d'Hiver, de winterstad van Arcachon, is zeker een bezoek waard. Deze wijk van Arcachon is gebouwd in de jaren 60 van de achttiende eeuw. De villa's in de stijl van het neoclassicisme en de neogotiek, waren bedoeld als huurvilla's voor de gegoede burgerij. In die tijd heerste er nog volop tubercolose en rijke burgers konden hier in de wintermaanden aansterken in de frisse en zuivere zeelucht.

Dune du Pilat

Dune du Pilat

De Dune du Pilat (109 meter hoog, 2,7 km lang en 60 miljoen m³ zand) is de hoogste duin van Europa. Op de top kun je genieten van een adembenemend uitzicht over de zee en de baai van Arcachon. Hier vind je meer info over de Dune du Pilat.

Le Phare du Cap Ferret

Le Phare du Cap Ferret

Op Cap Ferret, de landtong die het Bassin d'Arcachon scheidt van de Atlantische Oceaan staat de vuurtoren van Cap Ferret . De originele vuurtoren werd in 1839 gebouwd, maar is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. De huidige vuurtoren stamt uit 1949. Vanaf de top van de 52 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan, het Meer van Arcachon en de omliggende gebieden, waaronder het Dune du Pilat.

Île aux oiseaux

Île aux oiseaux

Midden in het Bassin van Arcachon ligt het eiland Île aux oiseaux. De grootte van dit natuurreservaat varieert als gevolg van getijdewerking van 5km bij hoog water tot 13km bij laagwater. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de vele watervogels die er in elk seizoen te vinden zijn.
Wil je het eiland van dicht bij bekijken, dan kan dat. Je kunt een boottocht over het meer maken waarbij je langs diverse plaatsen, waaronder het vogeleiland, vaart. Meer info over deze boottocht vind je hier.

Op de fiets, te voet of per boot

Op de fiets, te voet of per boot

Een geweldige manier om het Meer van Archachon te ontdekken is per fiets of te voet. Rondom het meer zijn vele fiets- en wandelroutes van diverse afstanden uitgezet. En je kunt eenvoudige een wandel- of fietsroute combineren, want tussen diverse plaatsen rond het meer varen veerboten. Alle info over fietsen rond het meer en een zeer gedetailleerde kaart met fiets- en wandeltochten vind je hier .

Oesterdorpen

Oesterdorpen

Houd je van oesters en al het andere lekkers dat de zee voortbrengt, dan ben je aan het Meer van Arcachon aan het juiste adres. Op diverse plaatsen aan het meer vind je oesterkwekerijen en een bezoek aan een van de typische oesterdorpjes tussen Claouey en Cap Ferret mag zeker ontbreken. Op sommige plaatsen kun je bij laag water de oesterkwekerijen bezoeken.