de Gorges du Verdon

Castellane en de Gorges du Verdon

Castellane ligt in het departement Alpes-de-Haute-Provence, aan de Route Napoleon. Het dorp vormt een prima uitvalsbasis om de indrukwekkende omgeving te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de Gorges du Verdon. Maar ook een stevige wandeling naar de kapel Notre Dame du Roc op 911 meter mag zeker niet ontbreken. Vanuit deze kapel heb je een prachtig uitzicht over Castellane en de Gorges.

Gorges du Verdon
Photo by Dennis Jarvis / CC BY-SA 2.0
NATUUR

Gorges du Verdon

De rivier de Verdon ontspringt op 2100m hoogte bij de Col d'Allos en stroomt van daaruit richting Castellane. Vanaf hier heeft de rivier in het kalksteen van de plateaus van de Haute Provence een kloof uitgesleten van 25 km lang en op verschillende plaatsen wel 700m diep. Er lopen twee verschillende wegen door de Gorges. Eén aan de noordkant (rive droit) en één aan de zuidkant (rive gauche). Informatie over de Gorges du Verdon.

De kapel van Notre Dame du Roc
Photo by Dirk Van Esbroeck / CC BY-SA 3.0
ACTIEF & CULTUUR

De kapel van Notre Dame du Roc

Een stevige wandeling van 9 km met een duur van ongeveer 3 uur brengt je naar de plaats waar je een prachtig uitzicht hebt over Castellane en de vallei van de Verdon: de kapel van Notre Dame du Roc. Je kunt het uitzichtpunt via verschillende paden bereiken. Loop via de kruisweg of langs de oude stadsmuren tot aan de Tour Pentagonale waar je een mooi uitzicht hebt over de daken van Castellane. Vervolg je weg verder naar boven naar de kapel. De huidige kapel dateert uit de 19e eeuw, maar sinds de 13e eeuw staat er al een kapel op deze plek. De vele ex voto's aan de muren getuigen van de gebeden die zijn verhoord door de Notre Dame du Roc. Een prachtig uitzicht is de beloning voor alle inspanningen! Camping International in Castellane organiseert veel activiteiten in de omgeving, waaronder de wandeling naar de kapel van Notre Dame du Roc.

Lac de Sainte Croix
Photo by Pernmith / CC BY 2.0
NATUUR & ACTIEF

Lac de Sainte Croix

Lac de Sainte Croix is het derde grootste meer van Frankrijk. Dit stuwmeer is aangelegd in 1973 en heeft een lengte van 10 km en een breedte van 2 km. Aan het begin van de gorges, vlak bij Baudinard, ligt de Sainte-Croix stuwdam die zorgt voor de energievoorziening van de nabijgelegen steden. Het meer is een grote toeristische attractie en een ideale locatie voor wateractiviteiten zoals zwemmen, varen, windsurfen kanoën en kayakken.

Lac du Castillon
NATUUR & ACTIEF

Lac de Castillon

Het Lac de Castillon was in 1948 het eerste kunstmatige meer dat werd aangelegd in de Verdon. Het strekt zicht uit over een lengte van 8 kilometer tussen Castellane en Saint-André-les-Alpes en heeft een oppervlakte van bijna 500 hectare. In oppervlakte is het het tweede grootste meer in de vallei van de Verdon, net na het Lac de Sainte-Croix. Het Lac de Castillon is toegankelijk om te zwemmen. Je vindt er verschillende stranden met in de zomer toezicht. Zoek je wat meer rust? Ook dat kan, want er zijn diverse rustige inhammen waar je heerlijk van de zon kunt genieten. Voor de sportievelingen zijn er drie recreatiecentra waar je diverse wateractiviteiten kunt beoefenen. Ontdek het meer per kano, waterfiets, motor-, of zeilboot vanuit Castellane, Saint-Julien-du-Verdon of Saint-André-les-Alpes. En mocht je in de buurt zijn van de stuwdam dan kun je daarop de grootste zonnewijzer ter wereld zien.

Raften, kanoën en kajakken
ACTIEF

Raften, kanoën en kajakken

Voor liefhebbers van wildwatervaren zijn de Gorges du Verdon een waar paradijs. In Castellane vind je diverse organisaties waar je onder professionele begeleiding kunt leren raften, canyoning, kanoeën of kajakken. Info over de wildwateractiviteiten in de Gorges du Verdon .

Vallei van de Sirènes
NATUUR

Vallei van de Sirènes

De vallei van de Sirènes ligt in het Réserve Géologique de Haute-Provence. Op deze plek kun je in de vrije natuur fossielen van 40 miljoen jaar oud bekijken. Een 4 km lange wandelroute van 1,5 uur (heen-en-weer), begint op de parkeerplaats van de Col des Lèques op 8 km van Castellane. De route brengt je naar de geologische site waar je de fossiele resten van sirenes, de voorouders van zeekoeien, kunt bekijken. Informatiepanelen geven uitleg over de locatie. De fossielen van de zeedieren, bevinden zich nu nu op bijna 1000 meter boven de zeespiegel. Niet door een daling van de zeespiegel, maar door het oprijzen van de Alpen zijn ze nu op deze hoogte te vinden.

Een leuke combinatie met deze wandeling is een bezoek aan het museum van Sirenes en fossielen in Castellane waar je alles over deze bijzondere vindplaats te weten kunt komen.