Ontdek de Dordogne

uitgelicht: de Dordogne

Het departement Dordogne ligt op 1 uur rijden ten oosten van Bordeaux. De oude naam van deze streek, de Périgord, wordt nog altijd gebruikt. De streek bestaat uit vier gebieden: de Périgord Blanc, de Périgord Noir, de Périgord Pourpre en de Périgord Vert. Naast mooie natuurparken, wijngaarden en kastelen, kun je in de Dordogne meerdere grotten vinden die een bezoek waard zijn, zoals de wereldberoemde grot van Lascaux in Montignac. In de omgeving van het middeleeuwse stadje Sarlat liggen veel campings, vanwaaruit je het gebied met al zijn bezienswaardigheden kunt ontdekken en beleven.

Grot van Lascaux

de Grot van Lascaux - Montignac

Van alle prehistorische plaatsen rond de samenloop van de Vézère en de Beune is Lascaux de beroemdste. Twee jongens en hun hond Robot vonden de grot met de paleolithische schilderingen in 1940 bij toeval. Lascaux is sinds 1963 gesloten voor het publiek omdat de kwaliteit van de schilderingen verslechterde, maar er is een exacte kopie gemaakt, Lascaux IV .

Les Eyzies

Les Eyzies en de prehistorie

Rond het kleine dorpje Les Eyzies liggen vier grote prehistorische vindplaatsen en aan aantal kleinere grotten. Je kunt het beste eerst het Musée National de Préhistoire bezoeken, dat is gevestigd in een 16de-eeuws kasteel boven het dorp. Belangrijke grotten in de omgeving zijn de Grotte de Font de Gaume, de Grotte des Combarelles, de Abri du Cap Blanc en de Grotte de Rouffignac.

Klooster van Cadouin

het Klooster van Cadouin

Het Klooster van Cadouin  is een grote trekpleister in de Dordogne. Deze abdij is in 1115 opgericht, maar er leven sinds 1790 geen monniken meer. Het klooster is een meesterwerk met haar gotische bouwstijl, met een bijzonder mooi licht- en schaduwspel. Cadouin is onderdeel van de pelgrimsroute Santiago de Compostella.

Parc Aquarium du Périgord Noir

Parc Aquarium du Périgord Noir - Le Bugue

In het grootste openlucht zoetwateraquarium van Europa, Parc Aquarium du Périgord Noir , vind je niet alleen zoetwatervissen, zoals snoeken, meervallen en steuren maar ook vissen uit tropische wateren zoals discusvissen, goerami's en piranha's. Naast het aquarium ligt het Iguana Park met maar liefst 150 soorten reptielen, zoals hagedissen en waterschildpadden. En voor de echte durfal is er de Snake Pit met ratelslangen, de groene boom python, koraalslangen en de anaconda.

Wijnroute Bergerac

Wijnroute Bergerac

De wijnroute door de Bergerac streek begint bij het wijnhuis Maison des Vins in Bergerac . Bij dit wijnhuis kun je kennis maken met de 13 AOC wijnen die het gebied produceert. De wijnroute voert door het wijngebied, langs meer dan 130 wijngaarden en wijnhuizen.

Kanoën & kajakken

Kanoën & kajakken

De Dordogne kun je ontdekken door te wandelen of rond te rijden. Maar de ultieme manier om deze rivier echt te leren kennen is natuurlijk per kano. Er zijn diverse routes met verschillende moeilijkheidsgraden uitgezet die langs mooie dorpjes en prachtige kastelen voeren.

Waterpark Quercyland

Waterpark Quercyland  ligt in Souillac aan de oever van de rivier de Dordogne. Het is een pretpark waar kinderen zich geen moment zullen vervelen. Hier vind je onder andere 5 verwarmde zwembaden, 2 reuzewaterglijbanen, 1 waterglijbaan met 6 banen, minigolf, springkastelen, zachte klimconstructies, trampolines, picknickplekken, pedalo-bootjes, draaimolen met vliegtuigjes, jeu de boules, voetbal- en basketbalveld.

Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda  is in 1964 geheel gerestaureerd en bezit meer middeleeuwse, renaissancistische en 17de-eeuwse gevels dan enige andere Franse stad. Breng zeker een bezoek aan het centrale plein met de kathedraal St Sacerdos, het stadhuis en het maison de la Boétie, het geboortehuis van deze beroemde Franse filosoof.

Grotte de Font de Gaume

De Grotte de Font de Gaume  ligt ruim 20 minuten lopen van de weg. Hij is in 1901 ontdekt en bevat de mooiste verzameling prehistorische schilderingen die voor publiek toegangelijk is.

Grotte des Combarelles

In de Grotte des Combarelles  vind je schilderingen van bizons, rendieren, magische symbolen en menselijke figuren en een fraaie serie reliëfs.

Grotte de Rouffignac

De Grotte de Rouffignac  is 8 km lang, door 2,5 km ervan loopt een elektrische trein. In de grotten zijn onder meer tekeningen van mammoeten te zien en een fries met een afbeelding van twee bizons die elkaar uitdagen.

Abri du Cap Blanc

In deze in 1911 ondekte holen, de Abri du Cap Blanc , is een zeldzame, levensgrote fries van in de rots uitgehakte paarden en stieren te zien.